2017. július 24., hétfő

Kapros "túrós" csusza (Vegan).

Ebben a “túrós” csuszában a tésztát jól lepirítottam. Nagyon szeretem ha a serpenyő vagy lábas aljára a tészta picit ‘odakap’, olyan plusz ízt ad az ételnek ami elképesztően finom.

Növényi tejfölt és tofutúrót használtam, ami a kellemes savanykás ízt kölcsönzik a csuszának. A tetejére füstölt tofubacont sütöttem.

A friss kaporral annyira finom. Szerintem sokan felidézik majd a nagymamák által készített kapros túrós csuszát. Nálunk Édesanyám készítette még a lebbencs tésztát is hozzá; valami mennyeien finom volt.

Ez a tésztás étel nem tartalmaz tejterméket, így az erre érzékenyek is fogyaszthatják. Ha valaki gluténérzékeny, használjon hozzá gluténmentes tésztát (ezzel egy kicsit más íze és állaga lesz az ételnek). A szójatejföl és tofu miatt ha valaki a szójára érzékeny vagy hormonproblémái vannak, sajnos ezt az ételt nem fogyaszthatja. De aki egészséges semmi baja nem lesz a bio szójakészítményektől. Ezeket is mint mindent módjával kell fogyasztani. Magas fehérjetartalmuk mellett, alacsony a zsírtartalmuk, növényi ösztrogént tartalmaznak. A nagyüzemi gazdaságokban az állatokat génmanipulált szójával etetik a magas húshozam miatt. Mindenki átgondolhatja, hogy akkor mennyi szóját eszik meg, ráadásul a génmanipulált fajtából, attól függően, hogy mennyi húst eszik és hogy azt hol, kitől veszi.

Tofuból a bio, GMO mentes változatot javaslom. 

Hozzávalók 3-4 személyre:
  • 300 g durum lebbencs tészta
  • 1 tömb natúr bio tofu
  • 1/2 tömb füstölt tofu
  • 400 g szójatejföl (Joya)
  • 2-3 teáskanál citromlé (elhagyható)
  • 1 csokor friss kapor
  • 2 evőkanál növényi olaj (napraforgó, olíva, kókusz)
  • Kókuszolaj a tofubacon sütéséhez
  • Teriyaki szósz (vagy szójaszósz)
  • Só, frissen őrölt bors

Elkészítés:
  • A lebbencs tésztát picit öszetörjük és sós, lobogó vízben aldentére főzzük. (ne főzzük szét és olaj sem kell a vízbe).
  • Közben a sima tofut kezünkkel összemorzsoljuk, ráöntjük a szójatejfölt, beletesszük az apróra vágott friss kaprot, sózzuk. Ha nem elég savanyú, beletesszük a 2-3 teáskanál citromlevet és jól összekeverjük. Betesszük a hűtőbe.
  • A füstölt tofut fél cm-es szeletekre vágjuk és egy serpenyőbe kókuszolajat teszünk. Mikor az olaj már forró beletesszük a tofuszeleteket és mindkét oldalát lepirítjuk. Ezt magas hőfokon csináljuk. Majd lejjebb vesszük a hőfokot és ráöntjük a sülésben lévő tofuszeletekre a teriyaki szószt (vigyázat csapkodhat). Majd a serpenyőt körbe-körbe forgatva eloszlatjuk a szószt mindenhova. Ebben sütjük tovább a tofut (1-2 perc), majd a másik oldalát is. Végül kiszedjük egy tányérra és ha kicsit hűlt, kis kockákra felvágjuk.
  • A tészta közben megfőtt, leszűrjük.
  • Egy nagyobb serpenyőben vagy fazékban olajat hevítünk és a tésztát beletesszük. Jól lepirítjuk.
  • Végül a forró tésztára öntjük a kapros “tejfölünk” kb. 2/3-ad részét, jól összekeverjük.
  • Tálaláskor szedünk ki a “túrós” csuszából egy tányérra, majd 1 evőkanállal még teszük a kapros “túró”-ból is a tetejére és megszórjuk a füstölt tofu”bacon”-nel.


Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

Süni írta...

Szia, baromira tetszik a cikk :)

Iza írta...

Köszönöm szépen!:)

Unknown írta...

Nemetorszagban elek es neha nagyon kedvem van magyaros etelekre. Ez a recept nagyon jol sikerült, köszi szepen! Itt nincsen Joya tejföl, de anyukam hozott otthonrol vegan tejfölt, es azt hasznaltuk tegnap. Nagyon finom volt! Bacon-kent bananhejt hasznaltunk, az is nagyon jol izlik. Csak le kell kaparni a maradek belsejet, aztatni egy picit egy martasban (szojaszosz, füstölt paprika, folyekony füst, fokhagyma, sötet miso, mustar) es lepiritani.

Névtelen írta...

Örülök, hogy ízlett! Jó ötlet a banán bacon, köszönöm én is a tippet!