2017. március 29., szerda

Paradicsom krémleves, pesztó, kesuparmezán (4-5 főre).



Paradicsom krémleves:

Hozzávalók:
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 db nagyobb répa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 6 db közepes paradicsom
  • 1 db hámozott paradicsom konzerv
  • 200 ml szójatejszín (Sojade)
  • Fűszerek: Tiszta só, őrölt bors, vegamix
  • Olíva olaj a hagyma dinszteléséhez
  • 1 marék friss bazsalikom
Elkészítés:
  • Az olívaolajban az aprított vöröshagymát üvegesre pároljuk, közben megsózzuk. 
  • Beletesszük a nagyobb darabokra vágott fokhagymát, a babérlevelet, borsozzuk, vegamixxel megszórjuk.
  • Ezután belekarikázzuk a répát (nagyobb darabokra), beletesszük a négyfele vágott paradicsokomat, a hámozott paradicsomot és felengedjük vízzel addig, hogy elepje a zöldségeket.
  • Főzzük. Majd mikor a répa és minden zöldség megpuhult, lehúzzuk a tűzről és kézi botmixerrel összeturmixoljuk a friss bazsalikommal együtt. Előtte vegyük ki a babérlevelet!
  • Ezt követően beleöltjük a szójatejszínt és jól keverjük/turmixoljuk össze.  Ha szükséges tegyünk még bele vizet. 
Ennek a levesnek az alapreceptjét Stőhr Gréta egyik kurzusán sajátítottam el.

Aszalt paradicsomos pesztó:

Hozzávalók:
  • 4-5 db aszalt paradicsom (olajban eltett)
  • 2 evőkanál kesuparmezán
  • 2 evőkanál fenyőmag
  • 2-3 szál friss bazsalikom
  • Kb. fél dl olívaolaj
Elkészítés:
  • Minden hozzávalót tegyünk egy aprítógépbe és jól aprítsuk össze.

Kesuparmezán:

Hozzávalók:
  • 2 marék natúr kesudió
  • 1 púpos evőkanál inaktív sörélesztő pehely
  • Füstsó, ízlés szerint (lehet ez a parmezán picit sósabb)
  • 1-2 teáskanál fokhagyma granulátum

Elkészítés:
  • A kesudiót tegyük a kávédarálóba és daráljuk le de vigyázzunk, hogy ne daráljuk túl mert a kesudióban lévő olaj miatt könnyen krémesre darálhatjuk és elvesztheti parmezán állagát.
  • Borítsuk ki egy tálba és tegyük bele a többi hozzávalót. Keverjük össze, kóstoljuk meg, szükség esetén tegyünk még bele sót, sörélesztő pelyhet, fokhagyma granulátumot.

Jó étvágyat :)


Nincsenek megjegyzések: