2017. január 6., péntek

Spenótos lepény (vegan).

Fehérbabból, zabpehelyből, spenótból készített, omlett állagú, teljesértékű reggeli, ami nem maradhat ki ha odafigyelsz arra, hogy egészségesen táplálkozz. Ráadásul ez pár perc alatt elkészíthető, mert turmixolunk 😊

Maga a lepény gluténmentes, zsírszegény, clean, teljes értékű, tejtermék mentes.

100 %-ban növényi hozzávalókat tartalmaz és láss csodát mégis teljes értékű. Hogy is van ez?

Akkor teljes értékű egy étel ha tartalmaz esszenciális aminosavakat és esszenciális zsírokat is. Én még hozzá teszem, hogy tartalmaznia kell, főleg reggeli esetében, lassú felszívódású, természetközeli szénhidrátot is. 
Ez a lepény ezt tudja😉 A fehérje is kompelettálva van hiszen a zabpehely a hüvelyessel (bab) teljes értékű fehérjeforrás. Ha avokádóval töltöd, akkor az esszenciális, többszörösen telítetlen zsírokhoz is hozzájutsz.

Ez az omlethez hasonló állagú lepény bármivel megtölthető. Én guacamolével és pirított gombával töltöttem de tényleg bármit tehetünk bele. Aztán csak össze kell hajtani és már burkolhatjuk is.

Hozzávalók (3-4 lepényhez):
  • 1 csésze (2,5 dl-es) fehér konzerv bab
  • 1 csésze aprított zabpehely (van gluténmentes is)
  • 1 csésze folyadék (a babnak a leve + víz)
  • 1 nagy marék friss spenót
  • 3 teáskanál nyílgyökérliszt
  • 1,5 teáskanál foszfátmentes sütőpor
  • 2 teáskanál inaktív sörélesztő pehely (elhagyható)
  • Ízlés szerint fekete só (Tiszta, fehér sóval helyettesíthető), frissen őrölt bors

Elkészítés:
  • Mindent tegyünk egy turmixgépbe és turmixoljuk jól el, selymes massza állagúra a hozzávalókat
  • Tapadásmentes palacsintasütőben süssük ki a lepényeket. Nekem nem volt szükséges a serpenyőbe olajat tenni de ha nem annyira szuper a palacsintasütőd egy nagyon kevés kókuszolajjal ki lehet kenni a serpenyőt.

Tippek Izától:
  • Mikor a lepény első oldalát sütjük, hagyjuk jól megsülni, mert akkor egy kis dobással könnyen át lehet fordítani a másik oldalára, mint a palacsintát.
  • A tányérra tett, frissen kisült palacsinta (mivel zsírszegény) kicsit odaragadhat a porcelán tányérra de nem vészes.
  • Töltsük bármivel, amit szeretünk.

Én guacamoléval és pirított gombával töltöttem és sok friss zöldséggel fogyasztottam.

Guacamole: 1 érett avokádó húsát összetörjük villával, sózzuk, borsozzuk. 1 paradicsomot apróra vágunk, beletesszük. 1/5 db lila hagymát vagy 1 szál friss újhagymát, 3-4 szál petrezselyemzöldet apróra vágunk. Ezekkel is jól összekeverjük az avokádót. Végül egy kis citromlét csepegtetünk bele.

Pirított gomba: fél kg barna és fehér csiperke gombát vegyesen összevágunk és kevés kókuszolajon jól lepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: