2016. március 23., szerda

Vegán foszlós Húsvéti kalács.

Tönköly- és ciroklisztből készítettem ezt a nagyon finom, csökkentett cukortartalmú kalácsot.

Különlegessége, hogy cirokliszttel tettem még táplálóbbá, egészségesebbé. A cirok egyébként az 5. leggyakrabban termelt gluténmentes gabona a világon. Magas az E vitamin tartalma, rosttartalma, gazdag fehérjében, vasban.

A Húsvét szinte elengedhetetlen finomsága a kálács. Nagyon sokféleképpen el lehet készíteni de én most a hagyományos, foszlós kalács elkészítését mutatom meg, amely enyhén édeskés, így akár sós ételekhez, pl. vegán sonkához, veganézes burgonyasalátához is bátran fogyasztható. Természetesen vajjal, lekvárral megkenve is mennyei.

Limarától sokmindent szoktam tanulni :) A kalácskészítés fázisaiban Ő inspirált.

Hozzávalók:
  • 300 g tönköly fehér liszt
  • 150 g tönköly teljes kiőrlésű liszt
  • 50 g cirokliszt vagy zabpehelyliszt
  • 20 g élesztő
  • 30 g finomítatlan barna nádcukor
  • 10 g négyszeresen édesítő steviás eritrit vagy további 20 g nádcukor
  • 3 teáskanál puffasztott amarant (ez kihagyható, ha kihagyod 1 evőkanállal kevesebb növényi tejet tegyél bele)
  • 3 dl Sibella kesudiótej vagy egyéb növényi tej pl. rizstej 
  • Tojáshelyettesítő: 2 teáskanál foszfátmentes sütőpor + 1 evőkanál olaj (pl. didegen sajtolt napraforgó) + 2 evőkanál sima víz
  • 1 teáskanál + 2 csipet Tiszta só
  • 90 g vegán vaj/margarin (bio Alsana)
  • 1 narancs és 1 citrom héja (elhagyható)
Tudnivalók a kalácssütéshez:
  • Fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen.
  • A vajat olvasszuk meg és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. 
  • A tésztakészítés előtt az élesztőt a cukros rizstejben hagyjuk dolgozni.
  • A kelesztés szobahőmérsékleten történjen. Nem kell radiátorra tenni, sem sütőbe.
  • Attól függően, hogy hány fonatosat szeretnénk csinálni, előtte madzagokkal vagy valamivel gyakoroljuk a fonást, mert éles helyzetben ha ott bénázunk, akkor a tészta kinyúlik, szárad és a végeredménynél nem lesz szép formás a kalács.
  • Ha túlkelesztjük a tésztát, a fonatok eltünnek a kisült kalácsban.
  • Rizstej esetében nézzük meg, hogy natúr-e vagy cukrozott, mert ez befolyásolja, hogy mennyi cukorral készítsük a kalácsot. A natúrt javaslom. 
  • Mikor a kalács kisült, egy rácson hagyjuk kihűlni, utána vágjuk fel.
Elkészítés:
  • A rizstejből 1 dl-be tegyünk 1 teáskanál cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyünk bele 1 teáskanál sima lisztet is és kezünkkel jól leverjük, mancsikoljuk el. A tetejére szórjunk egy nagy csipet lisztet és hagyjuk az élesztőt dolgozni.
  • A liszteket a többi cukorral, cukorhelyettesítővel, sóval egy nagyobb tálban keverjük össze és csináljunk egy mélyedést a közepébe.
  • Készítsük el a tojáshelyettesítőt: A sütőport, az olajat és a vizet keverjük jól össze, pezsegni fog, így a jó. Ezt a keveréket öntsük bele a mélyedésbe, továbbá öntsük bele a fennmaradt rizstejet is. Reszeljük bele a citrom és narancs héját.
  • Kezdjük el dagasztani. (én kézi robotgép dagasztókarját használtam).
  • Tegyük bele az olvasztott vajat és addig dagasszuk, hogy a tál faláról leváljon. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával és hagyjuk duplájára kelni szobahőmérsékleten 45-50 perc alatt.
  • Ezután egy enyhén lisztezett deszkára borítsuk ki és vágjuk a tésztát annyi darabra, amennyi fonatot szeretnénk csinálni. Én hatos fonást csináltam.
  • Ezeket a darabokat formázzuk gömbölyűre és hagyjuk kelni 10 percig. Takarjuk le a konyharuhával.
  • Ezt követően vegyünk egy gombócot magunk elé, (ilyenkor már ne lisztezzük a deszkát) kicsit lapítsuk ki és feltekerés után csináljunk azonos hosszúságú hengereket, amelynek végei vékonyabbak legyenek, mint a közepe. Ettől lesz szép formája a kalácsnak. Fontos, hogy egy picit de tényleg picit lisztezzük ezeket a hengereket, hogy fonásnál ne ragadjanak össze.
  • A tésztahengereket fonjuk kalács formára.
  • Tegyük rá egy szilikonos sütőpapirral kibélelt tepsire és kenjük meg rizstejjel.
  • 30 percig kelesszük.
  • Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Sütési hőfok: 170 Celsius fok
Sütési mód: alsó-felső, normál
Sütési idő: 45-50 perc

Ez a kalács nem annyira édes, így sós feltéttel is nagyon finom. Ha kifejezettem édes kalácsot szeretnél készíteni, tegyél bele + 10 g négyszeres édesítőt vagy további 20 g nádcukrot.

A kalács készítést, leginkább a fonást gyakorolni kell. Elsőre nekem sem sikerült de másodjára már gyönyörűt csináltam. Gyakorlat teszi a mestert :)

Ez a vegán kalács amellett, hogy nagyon finom, fogyaszthatják tejérzékenyek is. Rosttartalma miatt lassabban emeli a vércukorszintet, mintha csak finomított lisztből lenne. Szervezetünket támogató vitaminokat, ásványokat tartalmaz.

Jó étvágyat!
Iza.

Nincsenek megjegyzések: