2015. szeptember 23., szerda

Gluténmentes kókuszgolyó.

Ezt a kókuszgolyót darált keksz felhasználása és tej-, zsiradék hozzáadása nélkül készítettem. Egészséges hozzávalókat, köztük amarántot tartalmaz. Finom édes az íze, amit datolyával és természetes cukorhelyettesítővel értem el.

Sok helyen lehet azt olvasni, hogy a kókusztej készítése után maradt kókuszpépet bármibe lehet tenni. Jó jó de hogy és mibe? Konkrét receptet nem igazán lehet találni a felhasználására, pedig jó tudni, hogy pl. ha megszárítjuk és ledaráljuk, akkor kókuszlisztet kapunk belőle. Ugyanígy van ez a többi magból készített tej után maradt péppel is. Ha mandulából csináljuk, akkor mandulalisztet kapunk a szárítás és darálás után.

Nekem van növényi tejkészítő gépem de készítettem ilyen gép nélkül, egyszerűen turmixgép felhasználásával kókusztejet, aminek elkészítése itt megtekinthető. Az ebből megmaradt átpasszírozott kókuszpépet használtam fel ehhez a kókuszgolyóhoz. Átpasszíroztam, majd rátettem egy sütőpapirral kibélelt tepsibe és egy éjszakán át szárítottam a szobában. (Akár több napig is ott lehet hagyni száradni. Természetesen sima kókuszreszeléket is fel lehet használni ehhez a recepthez.
Hozzávalók:
  • 35 g kókuszreszelék vagy a kókusztej készítése után visszamaradt pép szárítva
  • Kb. 19 db áztatott és kinyomkodott datolya
  • 20 g puffasztott amaránt
  • 1 púpos evőkanál zsírszegény holland kakaó
  • 2 teáskanál Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 2-3 teáskanál rum
  • Kókuszreszelék amibe a golyókat a végén beleforgatjuk
Elkészítés:
  • A datolyákat áztassuk be annyi tiszta vízbe, hogy éppen ellepje kb. 5-6 órára vagy egy éjszakára. Majd készítéskor nyomkodjuk ki belőle a vizet. 
  • Egy aprítógépbe tegyünk bele mindent és aprítsuk össze. Kóstoljuk meg, hogy ízlik-e.
  • Forgassuk a kókuszreszelékbe a golyókat.
  • Tegyük hűtőbe.
Tippek Izától:
  • Minél több amarántot teszel bele, annál keményebb lesz a gluténmentes kókusz golyó, így tudod szabályozni az állagát.
  • A cukorhelyettesítő helyett nádcukrot is tehetsz bele vagy kókuszvirágcukrot.
  • Nem biztos, hogy Neked kell még bele a datolyán kívül cukorhelyettesítő vagy cukor. Én nagyon édesszájú vagyok :)
  • A datolya áztató vizét nem érdemes kiborítani, nagyon finom, édes lé, amivel akár teát vagy gyümölcslevest is édesíthetsz. Vagy szörpként is elkészítheted.
  • A datolya mellé mazsolát is áztathatsz.
Ez a természetes cukrokat tartalmazó gluténmentes kókuszgolyó magas kálcium és magnéziumtartalommal is bír az amaránt miatt. A tej- és gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Jó étvágyat!

Nagy ölelés :)
Iza.




Nincsenek megjegyzések: