2015. augusztus 5., szerda

Vegán alap PITE recept.

Nagyon omlós pite receptet sikerült kikísérleteznem :) Teljes kiőrlésű, sima tönköly lisztet és vegán bio növényi vajat használunk a pite készítéséhez.

Ez az alap pite használható akár sós, akár édes piték alapjának is. 

Ez a tésztamennyiség olyan pitékhez is elegendő, amelyet 26 cm-es formában sütünk és melynek a tetejét is szeretnénk beborítani/lefedni tésztával (első fotó).

Lesznek olyan pités receptek, amelyhez a teljes tésztamennyiséget felhasználjuk, mert a pite tetejére is teszünk tésztát de vannak olyan pitereceptek is, mint pl. a fügés-rebarbarás omlós pite, aminek a tetejére nem kell tészta. A fennmaradó tésztát pici kosárkákba bele lehet tenni és kisütni, így változatosan felhasználhatjuk. (Vagy tegyük el a hűtőbe egy nejlonzacskóba későbbi felhasználásra),

Ha 23,5cm átmérőjű és 4 cm magas formát használunk és csak egy kevés kiszúrt formát szeretnénk a pite tetejére tenni, akkor a lenti tésztamennyiség hozzávalóinak a 3/4-t mérjük ki és abból süssük a pitetésztát.

Pite tészta hozzávalói:
  • 125 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 190 g sima tönköly liszt
  • 2 csipet Tiszta só
  • 1 teáskanál steviás eritrit, négyszeresen édesítő cukorhelyettesítő (édes pitéknél)
  • 210 g bio Alsan növényi margarin
  • 6 evőkanál jeges víz
Pite elkészítése:

Fontos, hogy a vaj legyen hűtőhideg, a víz pedig jéghideg!
  • A liszteket, a sót, a cukorhelyettesítőt összekeverjük és az egészet öntsük bele a food processor-ba. Nem szükséges aprító gép, létezik kézi eszköz is a pite készítéshez.
  • Hozzáadjuk a nagyon hideg, kockákra vágott vajat és 2-3 másodperc alatt az egészet összekevertetjük a géppel. Kell, hogy maradjanak benne nagyobb vajdarabok. 
  • Ezután hozzáadjuk a jéghideg vizet és még 2 másodpercig összekevertetjük a géppel, de még véletlenül se dolgozzuk össze. Maradjanak benne száraz lisztkupacok és kocka vajdarabok is.
  • Az egészet kiöntjük egy nyújtódeszkára és kezünkkel, pár másodperc alatt, gyorsan összegyúrjuk.
  • Kettévesszük a tésztát és nejlonzacskóba tesszük.
  • Ezt követően vagy sima hűtőbe tesszük 20 percre, hogy visszakeményedjen a vajtól a tészta vagy a mélyhűtőbe teszük kb. 10 percre de ne fagyjon meg.
  • Ezután kivesszük a hűtőből, lisztezett (sima tönköly lisztes) deszkára tesszük a tésztát és rá is hintünk egy pici lisztet. 
  • A belsejétől felfele és lefele rövid, gyors mozdulatokkal elkezdjük kinyújtani. Közben picit felhajtjuk, megnézzük, hogy nem ragadt e oda a deszkához (ha igen, akkor óvatosan alálisztezünk) és tovább nyújtjuk akkora kör nagyságúra amekkora a piteformánk.
  • A piteformát pici kókuszolajjal vagy vegán vajjal kikenjük.
  • Végül a kinyújtott pitetésztát a nyújtófára feltekerjük és a piteformára tesszük.
  • Ha a formában a tészta kicsit elszakad, semmi gond. Mintha gyúrmáznánk lehet ragaszgatni a tésztát, ahol lyukas lett.

  • A felesleges tészta darabokat, amik kilógnak a formáról, levághatjuk és a pite széléhez/karimájához ragaszthatjuk, ezzel szép szélt tudunk csinálni a pitének. Vagy kiszúró segítségével akár falevelet, virágmintát vagy bármilyen mintát kinyomhatunk, amelyet a pite tetejére vagy szélére ragaszthatunk.
  • Végül ujjaink segítségével hullámokat csinálhatunk a pite szélébe. 

  • Legvégül megy bele a különböző töltelék, amellyel együtt sütjük a finom pitét. Magyarul nem kell elősütni a tésztát.
Áfonyás pite alap.
Fügés-rebarbarás pite alap.
Fügés rebarbarás piterecept.

Egyéb friss gyümölcsöt is tehetünk a füge helyett, pl. áfonya, puhább alma, szilva, körte.

Jó étvágyat!

Nagy ölelés!
Iza.

Nincsenek megjegyzések: