2015. augusztus 6., csütörtök

Fügés-rebarbarás omlós pite.

Ebben a fügés pitében visszafogott ízek vannak, amely nagyon különlegessé és elegánssá teszi a süteményt. A pite tésztája nagyon omlós és vékony. Inkább azt szerettem volna, hogy gyümölcsökkel tegyem tele a finom fügés pitét. A füge édes ízét a rebarbara savanykásságával ellensúlyoztam. Tökételesen kiegészítik egymást. Ehhez inkább egy eszpresszót képzelek el, mint egy édes cappuccinót vagy latte-t.

Ebben a receptben nem használtam, állati vajat, helyette bio, vegán margarint tettem a sütibe. Nem tartalmaz továbbá tojást, tejet. Teljes kiőrlésű és sima tönkölyliszttel készítettem. Hihetetlen, de nagyon egyszerű az elkészítése.

Ha szeretnéd videón is megnézni, hogy hogyan néz ki a pite, kattints ide.

Hozzávalók:
A pite tészta hozzávalóit és hogy hogyan kell elkészíteni, itt nézd meg. Ez egy alap pite recept, amelyet minden pite, legyen az akár sós vagy édes pite, elkészítéséhez lehet használni.

Amíg a nyers pitetészta pihen a hűtőben, addig készítsük el a belevaló, fügés-rebarbarás gyümölcsözönt.

Fügés gyümlcsözön hozzávalói:
  • Kb. 12-14 db friss füge
  • 2 érett, piros rebarbara szár
  • 2-2,5 evőkanál steviás eritrit cukorhelyettesítő (mennyisége ízléstől függ)
  • 2 evőkanál kókuszvirágcukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 mokkáskanál vanília mag
  • 2 púpos evőkanál nyílgyökérliszt
  • 6 db aszalt füge
Elkészítés:
  • Áztassuk be az aszalt fügéket kb 1 órára vízbe, hogy megpuhuljanak.
  • A friss fügéket és a rebarbarát mossuk meg.
  • A fügét vágjuk ketté, a rebarbarának húzzuk le a vékony kis héját és vágjuk fel 1 cm-es darabokra. A víztől leszűrt aszalt fügét is vágjuk fel kis darabokra.
  • Mindezeket tegyük egy tálba. Szórjuk rá a fahéjat, a cukorhelyettesítőt, a nyílgyökérlisztet, a vaníliát és jólkeverjük össze. Tegyük félre.
  • Ezt követően halmozzuk a hűtőből kivett, nyers pitetésztára a nyers és befűszerezett gyümölcsöket. Majd az aljára a rebarbarát, a tetejére pedig a fügéket oszlassuk el, szép sorban.
  • A pite széleit alufóliával fedjük le.
  • Melegítsük elő a sütőt 215 fokra.
Első Sütési idő 40 perc
Sütési hőfok 215 fok.
Sütési mód: normál, alső-felső
  • 40 perc után vegyük ki a pitét a sütőből. Vegyük le róla a fóliát. Szórjuk rá a kókuszvirágcukrot, hogy az még rákarammelizálódjon.
  • Vegyük le a hőfokot 190 fokra.
  • Tegyük vissza a pitét sülni.
Második sütési idő: 10-15 perc
Sütési hőfok: 190 fok
Sütési mód: normál, alsó-felső

Tippek Izától:
  • A cukorhelyettesítő helyett nyers nádcukor is használható, ízlés szerinti mennyiségben.
  • Teljesen cukormentesre is elkészítheted ha a kókuszvirágcukrot kihagyod és egy pici cukorhelyettesítőt szórsz a tetejére.
  • A pite melegen nagyon olmlik, szinte vághatatlan de ha kihül gyönyörűen szeletekben vágható.
  • Több napig omlós marad a tészta.
  • A kimaradt pitetésztát ne dobjuk ki, mert kiolajozott/vajazott kosárka formákba beletehetjük és 175-180 fokon kisüthetjük, amibe bármit tehetünk. Vagy meghagyjuk hűtőben tárolva a következő pitesütéshez. Van olyan pite aminek a tetejét is beborítjuk tésztával. Ehhez mind a két fél tésztát pl. felhasználjuk.
  • Természetesen sima, jó minőségű vajjal (nem margarin) is készíthető a pite. Ebben az esetben már nem vegán.
A fügés omlós pite sok rostot és egészséges cukrokat tartalmaz. A tönkölylisztnek köszönhetően magas fehérje és B vitamin tartalommal büszkélkedhet. Telis tele gyümölccsel, finom ízekkel, fűszerrel.

Jó étvágyat!

Iza.

Nincsenek megjegyzések: