2015. július 8., szerda

Cukkinis lecsó azonnali fogyasztásra és télire.

A nyárhoz nekem hozzátartozik a lecsó. Ilyenkor érik a finom paradicsom. Szezonja van a zsenge cukkininek és paprikának.

Ezeket a zöldségeket én önmagukban, nyersen is szeretem de ha meleg ételre vágyom, akkor nagyon szívesen eszem lecsó formájában, mert nem hízlal, finom füstölt íze van és kellően laktat.


Bátran fogyaszthatják azok is akik diétáznak de Őket arra kérem, hogy ezt a változatot készítsék el mert ez, ízben garantálom, hogy le fog Benneteket nyűgözni, viszont kalóriaértékben sokkal alacsonyabb, mint a kolbászos, szalonnás változat.

Mivel sokat csináltam, ezért eltettem néhány befőttes üveggel is télire. Ezzel kapcsolatos teendőket is leírom a recept végén a Tippek Izától részben.

Hozzávalók:

Adaggal kapcsolatban annyit írnék, hogy mindenből egyforma mennyiség kell csupán a vöröshagymából kell egy kicsit kevesebb.

Minden zöldség legyen érett.
  • Paradicsom
  • Paprika (lehet vegyesen tv paprika, érett sárga vagy zöld vagy piros húsú pritamin és csípős is ha úgy szereted)
  • Vörös hagyma, lehet benne lila is.
  • Cukkini 
  • Szőlőmag olaj (egyéb semleges ízű olajjal vagy kókuszolajjal helyettesíthető)
  • Tiszta só ízlés szerint
  • Füstölt paprika ízlés szerint
Elkészítés:
  • A zöldségeket mossuk meg és tisztítsuk is meg:
          A paprikát a csumájától és a magjaitól szabadítsuk meg.
          A cukkinit hámozzuk meg és a belső lágyabb, magos részt vágjuk ki.
          A paradicsom középen lévő esetleges zöldes, kemény részt vágjuk ki.
  • A hagymát aprítsuk fel és egy kis szőlőmagolajban pároljuk üvegesre. Egy kis sót tehetünk bele, mert a só a hagymában lévő vizet kivonja, így hamarabb párolódik.
  • Amíg a hagyma párolódik, a paprikát vágjuk fel kb. azonos nagyságú darabokra.
  • Ha a hagyma majdnem megpárolódott, tegyük bele a paprikát és azt is pároljuk majdnem teljesre. 
  • Egy fedő segítségével hamarabb párolódik.
  • Közben a paradicsomot is vágjuk fel nagyjából azonos nagyságúra és mikor a paprika majdnem megpárolódott, tegyük bele a paradicsomot. Ilyenkor már nem kell fedő rá. Cél, hogy a paradicsom sok leve kezdjen elfőni.
  • Mikor már a paradicsom szinte teljesen megfőtt (a héja lejött róla), tegyük bele az ugyanolyan nagyságúra felvágott cukkiniket.
  • Főzzük meg teljesen a cukkinis lecsót. Közben tegyünk bele ízlés szerint füstölt paprikát és sót ha szükséges.

Tippek Izától:
  • Füstölt paprika ehagyható de nagyon finom ízt kölcsönöz a lecsónak.
  • A kész cukkinis lecsóból főzés közben én kiszedegettem a paradicsom leváló és összegöndörödő héját. Ha ezzel nem szeretnél bajlódni, akkor az egész paradicsomok héját felül vágd be 4 felé keresztben és lobogó vízbe néhány percre tedd bele. Ezután a héja egyszerűen lehúzható és így héj nélkül, összevágva beleteheted a lecsóba.
  • A csípős, zöld paprikával csak óvatosan! :)
  • Ha szeretnéd eltenni télire, akkor nagyon tiszta üvegekbe szedd bele a cukkinis lecsót és egy kis olajat, jelen esetben szőlőmagolajat tegyél a tetejére, mint egy záróréteget és jól csavard rá a kupakot. Ezután csomagold be újságpapirba és tedd száraz dunsztba, amíg teljesen és lassan ki nem hűl. A száraz dunszt nem más, mint az újságpapirba becsomagolt üvegeket egy pléddel kibélelt dobozba kell tenni és jól befedni és pléddel, hogy minél később hűljön ki. Ebben a kis dobozban 3 üveg van :) tehát nem kell arra gondolni, hogy a befőzés egész napos művelet. Lehet csinálni csak egy-két üveggel is és milyen jó lesz ha télen elővesszük ;)

  • Ezután bármikor előveheted és azonnal fogyasztható a cukkinis lecsó. Felbontás után 1 héten belül érdemes elfogyasztani.
  • Ha kíváncsi vagy arra, hogy hogyan lehet patika tisztaságú a befőttes üveg és, hogy mikre kell odafigyelni befőzéskor, akkor látogass el a cukormentes eperlekvár készítése bejegyzésemhez.
Nagyon jó étvágyat kívánok!

Nagy ölelés :)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: