2015. június 8., hétfő

Kölesfasírt ropogós kéreggel és sóskakrémmel. (vegán)

Ezt a főételt nagyon egyszerű elkészíteni. Könnyed, tele a természet ízeivel és igen laktató.

Én friss sóskát használtam de fagyasztottból is megcsinálható. Nagyon krémes ahogy én készítettem de a sűrűségét csináld olyanra ahogy Te szereted. A kölesfasírtok pedig annyira fincsik :) Apró kis gombóckák, amiknek evését szinte alig lehet abbahagyni, mert annyira ropogós rajtuk a kéreg.


Hozzávalók:

Sóskakrémhez:
  • Kb 40 dkg friss sóska
  • Ízlés szerint Tiszta só
  • 200 ml Cocomas kókuszkrém
  • Pár csepp citromlé
  • Ízlés szerint Dia-Wellness negyedannyi cukor helyettesítő
  • NoCarb konjac liszt (opcionális)
Köles fasírthoz:
  • 1 bögre (2,5 dl-es) megmosott köles
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • Ízlés szerint Tiszta só, frissen őrölt bors
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 evőkanál vadköles liszt (vagy sárgaborsó liszt vagy a köles ledarálva kávédarálón)
  • Kukoricamorzsa a golyók beforgatásához
  • Szőlőmagolaj a sütéshez (helyettesíthető)
Képes segítség a hozzávalók beszerzésééhez:

Szőlőmagolaj, kukoricamorzsa, vadköles liszt: ezek talán nem annyira ismertek.


Sóskakrém elkészítése:
  • A megmosott sóskát egészben, annyi vízbe tegyük fel főni, hogy kb. harmadannyi legyen a víz magassága a sóskához képest. Egy-két csipet sót tegyünk bele. Főzés közben nyomkodjuk bele a vízbe a sóskaleveleket.
  • Tegyük bele a kókuszkrémet és forraljuk fel ami csupán néhány perc, húzzuk le a tűzről és még forrón egy botmixer segítségével turmixoljuk pépesre.
  • Ezután kóstoljuk meg, hogy elég édes és savanyú e a sóskakrémünk. Ha nem akkor tegyünk még bele cukorhelyettesítőt és citromlevet.
  • Ha nem elég sűrű, akkor óvatosan szórjunk bele konjac lisztet, amit ne egy csomóba tegyünk bele. Apránként adagoljuk, előbb kezdjük egy kis mokkásanállal mert a konjac liszt tömegénél 300-szoros vízmennyiséget képes megkötni.
Köles fasírt elkészítése:
  • A kölest jól mossuk át és 2,5-szeres vízbe tegyük fel főni. A főző vízbe tegyünk egy kis sót.
  • Keverjük össze, forraljuk fel és ezután vegyük kissebbre a főzési fokozatot és fedjük le. Így meg fog főni a köles és szép pergős lesz. Közben nem szabad kevergetni. Ha a köles megfőtt (alatta már egyáltalán nincs víz) húzzuk le  a tűzről és úgy, hogy a fedő is rajta van, egy konyharuhával fedjük le. Így a fedő alatti pára még egy kicsit főzi, a kölesszemek magukba szívják a maradék vizet és ha hűl egy kicsit, akkor a szemek valamelyest különválnak.
  • Míg a köles fő, a hagymát vágjuk össze és egy kevés olajon üvegesre pároljuk egy-két csipet sóval, frissen őrölt borssal. Nagyon finom ha a hagyma kicsit megbarnul.
  • Ha mindkettővel elkészültünk, akkor hagyjuk kicsit hűlni, hogy formázásnál ne égesse meg a kezünket.
  • Egy tálba borítsuk a megfőtt kölest és a hagymát. Szórjunk bele egy kis vadköles lisztet, hogy a fasirtmassza összeálljon és formázzunk kis gombóckákat.
  • Ezeket forgassuk bele kukoricamorzsába és forró olajban süssük ki.


Tippek Izától:
  • Ha a sóska friss és zsenge, akkor nem kell megpucolni, azaz nem kell a középső, vastagabb részét eltávolítani.
  • A NoCarb konjac liszt és a víz mennyiségével tudod a sóskakrém sűrűségét szabályozni. Miután a konjaclisztet beletetted érdemes várni kb. 5 percet, kicsit megkavarni, mert folyamatosan sűrűsödik és nehogy túl sokat tegyünk bele a lisztből.
  • A sóskakrémbe egy kevés vanília magot is lehet tenni.
  • A kölesfasírtokat miután a kukoricamorzsába belehempetgettük, le lehet fagyasztani.
Jó étvágyat!

Nagy ölelés!

Iza.

Nincsenek megjegyzések: