2015. május 6., szerda

Egészséges gomba pástétom.

Ez a pástétom tej- és gluténmentes. Csak természetes zsírokat tartalmaz.

Dióval dúsítottam, így természetes kálciumot, káliumot, foszfort tartalmaz. Ezen kívül B1,B2 és E vitamin tartalma is magas a diónak köszönhetően. Lipid (olaj) tartalma is jelentős; 100 g dióban 57 g van. Ettől nem szabad megijedni, mert nagyon jó élettani hatása van a hidegen sajtolt vagy magában a dióban lévő olajnak. Úgyhogy fogyasszátok bátran akár reggelire, akár vacsorára :)


Dió olaj élettani hatása:
  • Javíthatja az enyhe depressziós tüneteket (emellett jótékony lehet felnőttek és gyerekek esetében a megváltozott élethelyzetekhez való alkalmazkodás segítésére)
  • jó hatással van az agy megfelelő működésére, javíthatod a memóriád
  • jó hatással van az érelmeszesedés és a keringési problémák megelőzésére
  • immunrendszeredet erősítheted vele (telítetlen zsírsavtartalma miatt)
  •  szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére is jó hatással van
  • idegrendszer megfelelő működésére hatékony
  • a koleszterinszint csökkenti
  • bőröd regenerálásáért, pikkelysömör esetén is jótékony hatású (E-vitamin tartalma miatt)
  • irritált, nagyon száraz, ekcémás bőröd ápolásáért (E-vitamin tartalma miatt)
Hozzávalók 2-3 személynek:
  • 5-6 teniszlabda nagyságú csiperke gomba 
  • Fél közepes fej vöröshagyma vagy kb. 10 cm póréhagyma
  • 2 evőkanál olíva olaj vagy kókuszolaj
  • 1 közepes csokor friss petrezselyem
  • 2 marék dió
  • Fűszerek: Tiszta só, fekete bors
Elkészítés:

Előkészület:
  • A diót áztassuk be egy éjszakára.
Nem muszáj de érdemes azt tudnod, hogy az olajos magvak enzimgátlót tartalmaznak. Ez azért van mert a magok várnak arra, hogy megfelelő körülmények (víz, napsütés, föld) hatására életre keljenek. Ha így esszük meg a magokat, akkor megülhetik gyomrunkat, mert az enzimgátló miatt szervezetünknek plusz enzimeket kell aktivizálni, azok lebontására. A hasnyálmirígyet nagyobb terhelésnek tesszük ki. Az áztatóvízben az enzimgátlók kioldódnak, így a dióban lévő enzimeket is tudjuk hasznosítani. A diót jól mossuk le az áztató víztől és a vizét ne igyuk meg.
  • A hagymát 1 evőkanál olajon pároljuk üvegesre kevés sóval, majd tegyük bele az apróra vágott gombát. Szórjunk rá fekete borsot és egy-két kavargatás után fedjük le. Ekkor a gomba vizet ereszt, megfő.
  • Vegyük le róla a fedőt és főzzük le róla a vizet.
  • Ezután a hagymás gombát, a diót, az apróra vágott, friss petrezselyem zöldet és 1 kanál olajat tegyük bele egy aprítógépbe és aprítsuk krémesre.

Tippek Izától:
  • A gomba szereti a borsot, ezért tegyünk bele bőven, amennyire szeretitek.
  • Választhattok vegyesen a különböző gombafajtákból, úgy még finomabb a pástétom.
  • Ha a hagyma a párolásnál már kezdene odaégni, inkább egy pici vizet önts rá, mint plusz olajat.
  • Pirítóssal, kis zsemlével nagyon finom a krém, én ahogy fentebb is látod csírát is tettem rá :)
  • Hűtőben 2-3 napig eláll, így bármikor előveheted ha megkívánod.
  • Kiváló vendégváró.
Nagyon jó étvágyat!

Nagy ölelés :)


Iza.

Nincsenek megjegyzések: