2015. április 21., kedd

Lágy, fekete olajbogyó pástétom. (Nyers, vegán)



Ebben a pástétomban az édeskés fekete olajbogyó mellett, értékes extra szűz olíva olaj, friss bazsalikom, napon érlelt paradicsom van. Szerettem volna egy könnyű, kevésbé zsíros, lágy textúrájú pástétomot készíteni. Sikerült, mert tettem bele mini cukkiniket, aminek íze semleges, állagra pedig lágyítja a krémet. Amellett, hogy kalória szempontjából is kedvezőbb, hiszen a cukkininek minimális kalóriaértéke van. (100 g cukkiniben 16 kalória van).

Ezt a pástétomot az olasz ízek kedvelői biztos sokszor meg fogják csinálni. Reggelire, uzsonnára is tökéletes, de akár kellemes nyári esték vacsorája is lehet. Készítettem már szénhidrátcsökkentett, rusztikus olasz kenyérkét, a ciabattát amivel tökéletesen finom de akár pirítóssal is Isteni. Mellé egy kis friss paradicsom és már a szánkban érezhetjük az olasz olajfa ültetvények ízét, zamatát.



Hozzávalók 2 személyre:

  • 150 g fekete olajbogyó
  • 150 g kicsi, zsenge cukkini (kb. 2 db)
  • 3-4 db napszárított paradicsom (vagy aszalt paradicsom az olajtól kinyomkodva)
  • 1-2 csipet Himalaya só
  • 1 kis csokor friss bazsalikom
  • 1 evőkanál lé, amiben az olajbogyó van
  • 1 evőkanál extra szűz olíva olaj
Segítség az alapanyagok beszerzéséhez:
 
A napszárított paradicsomot olasz boltokban, egyes bio zöldségesnél beszerezhető. Olajban, befőttes üvegben eltéve nagyobb áruházakban megvásárolható. A többi hozzávaló szinte mindenhol beszerezhető. A nagy üveges olajbogyó az InterSparban, Lidl-ben is kapható.

 Elkészítés:


  • A cukkiniket vágjuk össze, majd minden hozzávaló tegyünk aprítógépbe és aprítsuk össze homogén állagúra. Én szeretem ha egy picit darabos, ezért nem aprítottam teljesen pépesre.

 
Tippek Izától:

  • Érdemes annyi adagot készíteni, amennyit még aznap elfogyasztotok, mert a cukkini később levet enged.
  • A sóval csínján, mert az aszalt paradicsom és az olajbogyó is tartalmaz sót.
  • Ha még tartalmasabb pástétomot szeretnél, akkor előre beáztatott napraforgómagot is tehetsz bele.
  • Ha olajban eltett aszalt paradicsomot használsz akkor már nem kell bele olaj.


Nagyon jó étvágyat!

Nagy ölelés :)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: