2015. március 30., hétfő

Répatorta golyók. Természetes hozzávalókkal, sütés nélkül.



Ha szereted a répatortát de nincs kedved vagy időd bekapcsolni a sütőt, hogy megsüsd, akkor tökéletes választás lesz ez a répatorta golyó. Alig néhány hozzávalóval, amelyeknek mindegyik egészséges, mennyei répatorta ízű finomságot alkothatsz.

Ezek nyers golyócskák és minden vitamin- és ásványi anyag tartalom 100 %-osan bennük marad, hiszen nem éri hő vagy egyéb drasztikus konyhatechnikai beavatkozás. Édesíteni datolyát és mazsolát használtam. Hozzáadott egyéb cukrot nem tartalmaz! Lisztet nem tartalmaz!
 

Hozzávalók:

  • 1 csésze reszelt répa
  • 1,5 csésze normál szemű zabpehely
  • 2 marék kék vagy sima beáztatott mazsola
  • 10 db beáztatott datolya
  • 2 mokkás kanál természetes vanília por/kivonat/mag
  • Mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint vagy őrölt fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér kombinációja
  • 1/4 csésze víz; az a víz amibe a datolyát és a mazsolát áztattuk
  • Kókuszreszelék a golyók forgatásához

 Elkészítés:

  • A mazsolát és a datolyát áztassuk be fél órára tiszta vízbe. (lehet egy tálban a kettőt)
  • A zabpelyhet az aprítógép vagy kávédaráló segítségével aprítsuk kisebb szemcséjűre.
  • A répát reszeljük le a reszelő kis lyukú részén.
  • A mazsolát és a datolyát nyomkodjuk ki a víztől DE a vizet ne borítsd ki!
  • Ezután minden hozzávalót tegyünk aprítógépbe és jól dolgozzuk össze a masszát de a vizet apránként adagoljuk.
  • Tegyük be kb. negyed-fél órára a masszát a hűtőbe.
  • Majd enyhén vizes kézzel formázzunk golyókat és hempergessük meg a kókuszreszelékben.
  • A golyókat tegyük hűtőbe, így jól összeérnek az ízek.

  
Tippek Izától:

  • Nyugodtan tehetsz a masszába is kókuszreszeléket ha szereted, ezzel kicsit tudod keményebb állagúra csinálni a masszát.
  • Az édes, áztató vizet apránként adagold, nehogy túl laza legyen a golyók textúrája.
  • Ha túl laza lett, akkor vagy még egy kis zabpelyhet vagy kókuszreszeléket tehetsz még bele. Elrontani nemlehet :)
  • Ha szeretnél hasonlóan finom és ugyancsak természetes összetevőket tartalmazó répatortát készíteni sütés nélkül, akkor feltétlen készítsd el a répatortámat édes kesu krémmel is. Biztos sikert aratsz vele :)
    A golyók közepébe tehetsz egy fél diót, így is nagyon finom ahogy ráharapsz és roppan.

Nagyon jó étvágyat!

Nagy ölelés :)
Iza.

Nincsenek megjegyzések: