2015. február 17., kedd

Táplálkozási alapszabályaim az egészségemért.


Táplálkozással összefüggő alapszabályaim, ahogy én étkezem és ha Neked is szimpatikus, építsd be Te is mindennapjaidba, míg végül szokásoddá válik!:)


Elöljáróban annyit, hogy én teljesen egészséges vagyok, nem szedek gyógyszereket, rendszeresen sportolok. Ha valakinek bármilyen egészségi problémája van, akkor az általam leírtakat alakítsa saját egészségi állapotához. A lentebb leírtak betartása egyáltalán nem megerőltető csak egy kis tudatosságot igényel.
  1. Minden reggel az ébredésem után megiszok 2,5-5 dl szobahőmérsékletű tiszta vizet éhgyomorra. Utána jöhet minden, a reggeli és csak utána a kávé. Naponta el kell fogyasztani 10 testsúly kilogrammonként min. 4 dl tiszta vizet. Ha sportolsz vagy nyár van és jobban izzadsz akkor ennek akár dupláját is. A leves, kávé nem számít ivásnak.
  2. Este lefekvés előtt is megiszok egy pohár tiszta vizet. Ezzel segítem a kiválasztó szerveimet a méregtelenítésben és hozzájárulok vérem megfelelő hígságához (elkerülhető, hogy besürűsödjön és különböző problémákat okozzon).
  3. Főétkezések előtt fél órával megiszok egy pohár vizet, ezzel felkészítem gyomromat, megágyazok az étel befogadására. Étkezés közben nem kellene innod, majd csak étkezés után fél-1 órával. Azért, hogy ne hígítsd fel a gyomorsavadat, annak most az emésztés a feladata. 
  4. Nincs értelme bolti rostos levet, kólát, szénsavas, cukros üdítőket kérned és innod az étterembe vagy ezt kínálni gyermekeidnek ha szomjasak. Szomjadat nem csillapítja de sok cukrot, tartósítószert, savanyúságot szabályzó anyagot viszel be a szervezetedbe, ami terheli a veséd, májad működését és mivel a leghamarabb a folyadékból szívódik fel a cukor, sajnos így Te okozhatod magadnak az elhízást, elsavasodást és ebből adódó komoly betegségeket (inzulinrezisztencia, cukorbetegség és a rákos sejtek is savas, oxigénhiányos környezetben érzik jól magukat, stb.).
  5.  Miért fontos a vízivás? Sejtjeid közötti kommunikáció! Ez a tiszta víz legfontosabb feladata többek között. Ha nem iszol eleget, sejtjeid szomjaznak. Elszáradsz, mint egy virág, amit nem öntöznek. Amikor szomjasnak érzed magad, akkor már elindul a kiszáradási folyamat. 
  6. Ha vízvesztés eléri a testsúly: 2 %-át, fáradtság és teljesítményromlás lép fel.Több mint 5 %-át komoly fizikai rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger, bénító gyengeség, mentális zavartság tapasztalható. Több mint 10 %-át az izmok lebénulnak, a bőr aszottá válik, a vizeletürítés megszűnik vagy fájdalmassá válik, a mentális zavartság fokozódásának eredményeképp pedig az illetőt látomások is gyötörhetik. 15 %-át, a test képtelen tovább működni, az illető meghal. 
  7. Naponta 3 főétkezésnek kell lenni. 3 fő és 2 kisebb étkezés kell, de vigyázz nehogy átcsapjon nasizássá vagy egész napi folyamatos evéssé. Így szervezeted nem kezd el raktározni, mert mindig kap utánpótlást. A kisebb lehet egy maréknyi mandula vagy uzsonnára egy pohár natúr joghurt is.
  8. Minden reggel zöldturmixot iszok a víz után. Kivéve ha gyógyteát is készítek, mert akkor előfordul, hogy már kéznél lévő, akár előre elkészített finomságokat eszek Pl. zabpehely, vagy ebből készült kekszeket, müzlit szoktam fogyasztani. Ez feltölt reggel szénhidráttal, hasonlóan a turmixhoz. Hétvégén pedig olyan reggeliket csinálok, amit sütni, főzni kell, pl. spenótos tojás, stb.
  9. Aranyszabály: Annyi hús legyen főétkezéseknél a tányérodon, amennyi a tenyered nagysága, annyi szénhidrát (rizs, stb.), amennyi az öklöd nagysága, annyi zöldség, amennyi 2 öklöd nagysága. Így biztos nem eszed túl magad egy alkalommal. 
  10. Gyümölcsöt a reggeli órákban, kb. 14 óráig jó fogyasztani. Mindig éhgyomorra. Ha már ettél valamit meg kell várni míg a gyomrodból kiürül, megemésztődik; ez kb. 2-3 óra és csak utána ehetsz, éhgyomorra gyümölcsöt. Sokan desszertként is fogyasztják, étkezés után vagy este. Ez nem jó. Egyrészt azért nem mert a gyümölcsökben lévő egyszerű cukor a gyomorban már elkezd emésztődni, így ha ráeszed valamire, akkor az emésztőcsatornában előtte haladó étel egy dugót képez, így a gyümölcs nem tud továbbhaladni, erjed a gyomrodban. A szénhidrátok erjedése során természetszerűen savanyú, szagtalan termékek (tejsav, ecetsav, szénsav, H2-gáz, stb.) keletkeznek. Ha a „dugó” miatt sokáig marad a gyomrodban a gyümölcs, ennek eredménye, hogy savad lesz, böfögsz, étkezési problémáid és ebből következően egyéb megbetegedéseid lehetnek. Este azért nem jó enni, mert a benne lévő cukor energiával tölt fel,nem tudsz aludni és ha egész nap elegendő szénhidrátot ettél meg, akkor a gyümölcsben lévő cukor zsírként raktározódik a szervezetedben. Ha egész délelőtt gyümölcsöt eszel, nem lesz semmi bajod, sőt a bennük lévő természetes víz és egyszerű cukor a legjobb, amit adhatsz szervezetednek. Cukoréhségedet megfelelő mennyiségű gyümölccsel fedezd. 
  11. Minden nap legyen az étkezésedben idény gyümölcs és zöldség vagy nyersen (ez a legjobb) vagy enyhén párolva. (paradicsom télen, nem idény gyümölcs). 
  12. Legyenek a héten, akár több alkalommal is húsmentes napok. A főtt húsok 3-4 óráig, a sült húsok 4-6 óráig is a gyomorban vannak, míg továbbhaladnak. A zsír lassítja a gyomorból való ürülését ételeinknek. A hús savasítja szervezetünket és ha nem pótoljuk a megfelelő ásványi anyagokat (magnézium, kalcium, stb.) zöldségekből, akkor az emésztés során természetszerűen keletkezett savas környezet ellensúlyozására a szervezetünk a csontokból, fogakból, stb vonja el, hogy a sav-bázis egyensúly helyreálljon.
  13. Ahogy közeledik az este, csökkentsd az ételed szénhidrát tartalmát. Pl. este már ne rizzsel edd a husit, hanem zöldséggel. Ennek oka, hogy ha egész napra már megetted az elegendő szénhidrátmennyiségedet, akkor amit este megeszel az zsírként raktározódik el.
  14. Este ne feküdj le teli hassal. Ha úgy fekszel le, akkor a kiválasztó szervek (máj, vese) nagyon nehezen látja el méregtelenítő feladatát. Éjszaka így nem pihened ki magad, hiába aludtad végig az estét. Reggelre bevizesedhetsz, bedagadhat a szemed, fáradt, enervált leszel és kedvedet is befolyásolhatja negatívan. 
  15. Ne egyél félre! Ha napi 5-ször eszel, odafigyelve a mennyiségre és a tápláló alapanyagokra, akkor nem fogsz éhezni. 
  16. Érdekesség: ha sportolsz, szervezeted nem kívánja annyira a zsíros ételeket. Több vizet, gyümölcsöt, zöldséget fogsz kívánni. Ez nem tudatos, egyszerűen a szervezeted jelez. A szénhidrátot, cukrot kívánni fogod valószínű, hiszen ezek a szervezet motorjai. Ez ad egyből energiát. Ekkor légy okos és edd magad tele délelőtt sok finom, édes gyümölccsel. 
  17. Gyógyteák: Mi a következő gyógyteákkal (Gyuri bácsi teák) támogatjuk egészségünket, megelőzés érdekében fogyasztjuk Ezt az összeállítást életünk végéig ihatjuk, nem szükséges kúraszerűen. Egyszerre 1 teát kell inni majd 3 nap kihagyás és jön a következő tea, stb.(Gyógyszereket nem szedünk a Párommal, egészségügyi problémánk nincs. Ha valakinek vannak egészségügyi problémái, gyógyszert szed, akkor kérdezze meg orvosát, hogy ezeket a teákat ihatja e.)
A teákból egy csapott evőkanállal kimért adagot kell 2,5 dl vízzel leforrázni és 15 percig lefedve állni hagyni.
1. Aranyvesszőfű
A májműködést segíti, az epeutakat tisztítja. Reggel éhgyomorra kell inni egy csészével. Utána 3 nap kimarad.
2. Galagonya virágos hajtásvég
A szív munkáját segíti, az erek falait és a szívizmokat rugalmasan tartja, elkerülhető vele az infarktus, az agyvérzés, a trombózis. Egyetlen csészével kell inni reggel éhgyomorra. Újabb 3 napos szünet következik.
3. Orbáncfű
Immunrendszerünket erősíti, nyugtat, stresszoldó hatású. Este lefekvés előtt kell egy csészével meginni. Ismét 3 nap kihagyás következik.
4. Cickafarkfű/kisvirágú füzike
Itt két tea neve szerepel, mindkettő a hormonháztartás karbantartására szolgál. A cickafarkfű növényi ösztrogén tartalmánál fogva segíti a női szervek működését. Napközben elkortyolva kell inni. A kisvirágú füzike a férfiak prosztata problémáit előzi meg.

Nagyon jó egészséget kívánok!

Nagy ölelés :)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: