2014. október 1., szerda

Miért fogyasszunk fügét?



Boldogság, béke, egészség, gyönyör :)

Kell ennél több a hűvös, zimankós időszakban?

Füge.
A füge segíthet legyőzni a téli depressziót és alkalmas többek között a megfázásos betegségeknél lázcsillapításra is. Cinktartalma jótékonyan befolyásolja a spermiumok számát. 

Fügés recept:
 



Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrás időszakba is beépíthető.

Az őszi/téli hónapokban tudatosan még jobban figyelni kell arra, hogy szervezetünk elegendő vitaminhoz- ásványi anyaghoz- és enzimhez jusson. Ezért törekedjünk arra, hogy lehetőségünkhöz képest nyers formában fogyasszuk a zöldségeket, gyümölcsöket. Valamint minél több mennyiségben. Ma már könnyen hozzájuthatunk a friss fügéhez is (Lidl), de cukrozatlan, aszalt változatban (Müllerben szoktam vásárolni) is nagyon finom és egészséges.

Most a fügével kapcsolatos tudnivalókat osztom meg Veletek. Gondoltátok volna, hogy otthon is könnyedén tudtok fügét termeszteni? Mára ez a finom gyümölcs nem csak a mediterrán országokban élők kiváltsága.

Már Ádám és Éva is fügefalevelet viselt a Paradicsomban és az ókori sportolók is előszeretettel fogyasztották teljesítményük fokozására. Valójában nem is gyümölcs, hanem virág. Íze és jótékony hatásai miatt szeretjük.

Egy kis történelem:

A füge termékenység jelképezése is, melyet leginkább a görögök használtak. Dionüszosz ünnepén a mai napig megtalálható a füge mellett a fügebor is. Legfőbb eposzukban, az Odüsszeiaban is ezt a gyümölcsöt ajándékozta Odüsszeusznak az apja. 

Az ókori görögök már akkoriban rengeteg fajtáját ismerték a fügének, tudósok szerint közel 200-at, s minden fajtának külön személyneve volt, mint a családtagoknak. 

A történelem folyamán a termesztése és a köré alakult kultuszrendszer szorosan összefűzte a megjelenését a szőlővel és az olajbogyóval, legalábbis erről árulkodnak a fennmaradó írások az i.e. 2700-as évek Egyiptomából.

A történelmi kis kitérőt zárjuk az ókori Rómaiakkal, akik szintén felfedezték maguknak a fügét, gyümölcsétől a leveléig. Ugyanis, ez utóbbit szalvétaként használva, étkezés alatt a rabszolgák ezzel törölték meg gazdáik száját. Ám, az írások szerint, fügefalevél alatt szoptatta Romulust és Remust - Róma alapítót - az a farkas, amelyik a történet szerint felnevelte őket.

A füge élettani hatásai.

Természetesen, a fügének, mint minden növénynek magas nyomelem és vitamintartalma van, hiszen rengeteg B-vitamin, valamint vas, kálium, kalcium, magnézium, pektin, rostanyag, fehérje található egy-egy gyümölcsben, mely a szervezet számára könnyen kezelhető glükózt és fruktózt is tartalmaz. 

Az aszalt fügét már ősidők óta használják megfázásos betegségeknél lázcsillapításra vagy izzasztásra, ám gazdag káliumtartalma miatt különösen hasznos a szív és érrendszeri betegségekre is. Mivel nagyszerű vérképző tulajdonságokat hordoz ez a gyümölcs, vérszegénység esetén naponta három szem füge elfogyasztása ajánlott.

Ha szereted a fügét és kertes házban élsz, akkor érdemes beszerezni egy kis füge bokrot, hiszen ez a növény szinte bárhol megél, így akár saját fügetermésed is lehet. A bokor terméséből készíthetsz lekvárt, kompótot, vagy akár bort is, de a termésnek nyersen is isteni íze van.

A vállalkozó kedvűek és ínyencek bátran kísérletezhetnek vele főzés során is, jól megy mindenhez, ami sonkás (például sonkás melegszendvics), de akár sült húsokat is pikánssá tehetjük, ha fügével készítjük el őket.

Érdemes rendszeresen fogyasztani pozitív hatásai miatt.
  • A füge jó hatással van az idegekre, serkenti a sejtek anyagcseréjét és olyan bioanyagokat tartalmaz, amelyek közvetlenül az agyra fejtik ki jótékony hatásukat, fogyasztása segíthet legyőzni a téli depressziót.
  • Csökkenti a vérzékenységet, jó hatással van a légzőszervekre, és ha gyulladásban van az emésztőrendszer, arra is jó megoldással szolgál, mert leve enyhíti a gyulladással járó tüneteket.
  • A füge az emésztés egyik legjobb barátja, magas B-vitamin tartalma támogatja a belek felszívó képességét, apró magjai és rostjai miatt pedig serkenti a bélműködést és segít tisztán tartani a zsigereket.
  • Magas káliumtartalma miatt csökkenti a szívmegbetegedések kockázatát, segíti a szív egyenletes működését, segít a vér savtalanításában, így a szervezet újra felélénkül tőle. A kálium segít a szívverés szabályozásában és csökkenti a vérnyomást, így magas vérnyomástól szenvedőknek különösen ajánlott. Jó hatással van a májra és az epére is.
  • Cinktartalma jótékonyan befolyásolja a férfiak ivarmirigyét és a szaporítószervek működését, emellett enyhíti a prosztata-panaszokat és növeli a spermiumok számát.
  • Magnéziumtartalma elősegíti a fehérje és a szénhidrát lebontását, így a fogyókúrázóknak kitűnő csemege, ráadásul a friss fügéből 10 dkg csak 75 kalóriát tartalmaz. Tartalmaz még kalciumot, foszfort, vasat és E-vitamint is, tehát tényleg érdemes beleépíteni a táplálkozásba.
Hazánkba a török hódítás idején érkezett a füge néhány más társával együtt, ám továbbra is az igazi hazája a déli országok. Mediterrán jellegének köszönhetően, napfényigényes, de megfelelő talajon és némi gondozással szép fákat és bokrokat lehet termeszteni belőle idehaza is. Néhány fajtája jól tűri a hideget, fagyokat, ezért hazánkban is képesek akár több száz évig élni.

Füge fajták Magyarországon. 

Füge fa.
Erre a legtökéletesebb példa a Szekszárd környékén termő "Babits" füge, vagy barna füge, ami a legkiválóbb fügefajta hazánkban. Babits Mihály szőlészetéből indult a szaporítás 150 évvel ezelőtt. Koraérő fajta, nagyméretű gyümölccsel. Maximum háromszor hozza egy évben a jól ismert, vörösesbarna terméseit.

De nem csupán Babits Mihály az egyetlen híres magyar, aki fügét hagyott maga után. A német Mainau fügét Esterházy Miklósnak köszönhetjük, aki Mainau szigetének volt a tulajdonosa, ami a Bodeni-tó közepén helyezkedett el. Innen 1827-ben hat fügebokrot hozott Magyarországra, ami a mai napig terem. Szintén korán termő fajta ez is, rendkívül bő terméssel, melyek körte alakúak és érett barna színűek.

A Kanári-szigetekről is érkezett hazánkba füge, ami gyökeret tudott verni a magyar talajon. Ezek a bokrok megkapó látványt nyújtanak nagyra nőtt, kúpalakú, bordó színű gyümölcseikkel, melyek akár a 20 dkg-ot is elérhetik. Vélhetően ez a legnagyobb termésű füge, ami szintén már nyáron beérik.

Nem maradhat el a Kanári-szigetek mögött a spanyol füge sem, Mallorca-ról. Ez a fajta kizárólag fának nőve hoz gyümölcsöt, ami csak akkor terem meg és érik be, ha teljesen kizöldül a fa koronája. Dió nagyságú, sötétpiros belsejű, zöld színű terméseit az ágak végén, csokorba nőve hozza. 

Zöld színű füge a nevével sokat mondó, tabáni zöld füge is. Az írások szerint a török időkből maradhatott ránk, s a budai Tabánon kívül, Pécsett is lehet ilyen bokrokat találni. Termései megérve is zöld színűek és érdekes, tök formájúak. Karakteres ízű gyümölcsöket hoz.

A zöld fügénél maradva, a kezdő fügetermesztők ajánlott változata is zöld. Ez az izraeli zöld füge, amit leginkább "szobafügének" ismerünk, mert cserépben árulják, hiszen ebben a közegben is képes termésével örömet okozni a fügét még soha nem látott gazdájának. Ám, ha szabadba ültetjük, hatalmas fává növi ki magát, s termései éretten is sötétzöldek és mézédesek. Az izraeli fügének van egy lila változata is, aminek a termése bár nagyon hasonlít az általuk ismert lila fügére, de a bokra jóval vaskosabb, levele pedig érdesebb.

A színskálán tovább haladva, sárga fügével is találkozhatunk hazánkban július közepén. Termései körte alakúak, és a sárga alapon barna csíkok díszítik.

Szintén a sárga színűek családjába, de inkább egy kicsit zöldessárga árnyalatba burkolózik az ujjas levelű óriási füge, melyeknek a leveleit keskeny, hosszú hasadékok ujjszerűvé teszik. Ugyanilyen színű, dundi gyümölcsei akár 17 dkg-ra is meghízhatnak. Kiváló ízű, bőtermő fajta, melyet leginkább Pécsett és Szekszárdon találhatunk meg.

A citromsárga görög füge szintén megtalálható hazánkban, s azon kívül, hogy citromsárga színéről és édes ízéről is felismerhetjük, legfőbb ismertető jele, hogy alig van magja.

Az ujjas levelű piros füge termései annyira dundik, hogy szinte nincs is száruk, s szintén kiváló karakteres ízük van. 
Füge fajták.
Bármerre járjunk fügeszezon idején Magyarországon, leginkább a lila fügébe botlunk bele. Ez nem csoda, hiszen kiváló fagytűrő mivoltának köszönhetően, közkedvelt hazánkban, betakarás nélkül is átvészeli a teleket. Első termései, melyek már július első hetében megmutatják magukat, pogácsa formájúak, inkább szélesek, mint magasak, s viszonylag zsenge korukban már lila színűek. 


Nagyon jó egészséget kívánok! Fogyasszatok minél több fügét!


Nagy ölelés :)

Iza.


Nincsenek megjegyzések: