2014. október 21., kedd

Csíra, a buzgó életerő! Hogyan csíráztassunk hajdinát?



A csírák szervezetre gyakorolt jótékony hatása ősidők óta ismert. 

Hajdina csíra.
A csírák dúskálnak az ásványi anyagokban, vitaminokban, enzimekben. Csírázáskor a magban eltárolt enzimek aktivizálódnak, keményítőtartalmuk cukorrá alakul, fehérjéjükből aminosavak, zsírtartamából zsírsavak keletkeznek. Minden egyes csíra maga a buzgó életerő
A csírák negyedannyival több kalóriát tartalmaznak, mint a hús, de nem hízlalnak, mert nincs bennük zsír, koleszterin, antibiotikum vagy hormon.

Teljes egészében emészthetőek. Azonnal energiát adnak, tele vannak vitaminokkal. Salaktalanító, méregtelenítő hatásuk jelentős. Segítenek a beteg szervezet mielőbbi regenerálódásában. Friss, organikus, zöld és a leginkább lúgosító. Divatosan mondva: a csíra igazi szuperfood, azaz az átlagosnál sokkal nagyobb mennyiségben és jobb minőségben tartalmazzák a  tápanyagokat.

Te is azt fogod gondolni, hogy a hajdina csíráztatása egy roppant egyszerű művelet, ha elolvasod, hogy hogy is kell csinálni.

Csupán hajdina, víz és egy nagyobb tál kell hozzá. Jó lenne ha olyan tálat vennél elő ami átlátszik. Vagy műanyagot vagy üvegtálat. Azért, hogy a fény átszűrődjön, ez segíti, hogy a hajdinában lévő élet előbújjon csíra formájában.

Nekem van csiráztató tálam is de a hajdinánál nem ezt használom.

A hadina csíráztatása kissé eltér a többi magtól, elég hamar megrohadhat ha nem öblítjük át alaposan. Nem elég a szűrőt a csap alá tartani és úgy folyó vízben átmosni! Egy tálban kezünkkel kell bő vízben átmosni.

1 lépés: világos színű hajdinát vásároljunk, ami nincs megpörkölve és lehet csíráztatni. Én csiráztatni bio magokat szoktam.

2. lépés: a hajdinát öntsük a tálba és öntsük fel tisztított vízzel. Többet öntsünk rá kicsivel, mint amennyi ellepi, mert a hajdina megszívja magát vízzel. Hagyjuk állni legalább 2 óráig. Ezután öntsük le róla a vizet. Szűrő segítségével ez könnyen megy. Majd tegyük vissza a tálba. Én ezt a tálat letakartam egy átlátszó műanyag fedővel, hogy ne szálljon bele semmi, de nem légmentesen.

3. lépés: a következő 24 órában öblítsük át a hajdinát annyiszor amennyiszer csak tudjuk, de legalább 4 alkalommal. Ezt úgy, hogy a tálba amelyikben a hajdina van engedjük fel vízzel és kezünkkel jól mossuk át, hogy a hajdinán lévő nyálkás réteg lejöjjön. Ha ezzel megvagyunk egy szűrő segítségével szűrjük le és a leszűrt hajdinát öntsük vissza a tálba.

A hajdina 1 nap múlva kicsirázik és azonnal fogyasztható. Amit nem eszünk meg azonnal, tegyük hűtőbe és 2-3 napon belül használjuk fel.

A hajdinacsíra nyersen és aszalva is fogyasztható, levesbetétként, salátára vagy csak úgy ropogtatni. Aszalva nagyon fincsi, ropogós . Ha megőröljük lisztet is lehet készíteni belőle, amiből nyers kenyeret és egyéb finomságokat is készíthetünk.

Hajdina aszalása: ez egy fantasztikus dolog, mert minden élő enzim és ásványi anyag benne marad a magban amellett, hogy egy nagyon finom, sokáig elálló élő ételt kapunk.

Aszalógépben is lehet de most a sütőben való aszalást írom le.

Egy sütőpapirral vagy szilikonos sütőlappal kibélelt tepsibe szórjuk bele a kicsirázott hajdinát (ez egy picit nedves ) össze-vissza de ne rétegesen és a legkisebb hőfokon kb. (50 Celsius fok) 1-2 cm-re nyitva hagyott sütőajtó mellett, 2-3 órán át, légkeveréses vagy sima üzemmódban szárítsuk a magokat. Néhányszor forgassuk meg, hogy minden része száradjon. Nyugodtan kóstold meg óránként és ha úgy érzed, hogy finoman ropog, akkor kész is van.

Minél tovább aszaljuk, annál jobban ropog, annál tovább lesz eltartható.

Tipp: ha a kicsirázott hajdinát előtte befűszerezzük vagy egy kis fűszeres paradicsomszószban áztatjuk és leszűrjük, akkor igazi ínyencséget ropogtathatunk majd. Akár gyros, chili v sült oldalas fűszerekbe is forgathatjuk (bio fűszerkeveréket ajánlok).

Forrás: Lénárt Gitta; Lúgosítás élő ételekkel c. könyve.

Jó csíráztatást és jó egészséges kívánok!

Nagy ölelés :)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: