2014. szeptember 15., hétfő

Rusztikus, szénhidrátcsökkentett CIABATTA.

Imádom a rusztikus péksüteményeket :)
Rusztikus, szénhidrátcsökkentett CIABATTA.
Azoknak van hangulata. Szemünk is jól lakik, amikor fogyasztjuk. Ráadásul ha frissen sült….hmm és amikor törjük és ropog, nincs is ínycsiklandozóbb hang amire ne futna össze mindenki szájában a nyál.

Emlékszem régen mikor Édesanyám elküldött kenyeret venni, soha nem vártam meg míg hazaérek, már az úton beletörtem a „farába”. Olyan finom, meleg, ropogós volt! 

Manapság is lehet kapni egészséges összetevőkből álló, adalékanyag mentes kenyeret, péksüteményt, bár jól meg kell nézni, hogy miből készült, mert sok állagjavítót használnak ahhoz, hogy úgy nézzen ki és olyan íze legyen, mint amit hajlandóak vagyunk megvásárolni és fogyasztani.
Otthon viszont minden felesleges adalékanyag nélkül elkészíthetjük ezeket.

Elég vonakodva kezdtem hozzá a ciabatta sütéséhez, mert azt gondoltam, húúúha ez nem lesz egyszerű művelet. Ez igazi alkotás! Több receptet is elolvastam és végül megszületett az én szénhidrátcsökkentett, rusztikus, olívás ciabattám.

Ami a legnagyszerűbb, hogy semmi nehézség nincs az elkészítésében, abszolút pozitívan csalódtam :)
Az igaz, hogy egy eseményt le kellett mondanom, ami előre be volt írva a naptáramba, mert a kelt ciabattát nem hagyhattam ott. Legközelebb már fogom tudni, hogy hogy szervezzem a programom, ha ciabattát akarok sütni :)

Ami fontos, hogy a megadott alapanyag mennyiséget és a kelesztési időt pontosan tartsuk be és nézzük meg, hogy a kelesztési és sütési idő belefér-e az elfoglaltságunkba!

Az biztos, ha elkészülünk vele, az egész család számára, egész hétvégére megvan a kenyéradag és a gyerekeknek hétfőn nagyon fincsi szendvicset is tudunk belőle készíteni.

Sokáig puha marad de mivel friss és nedvességtartalma is magas, ezért 4-5 napnál tovább, zacskóban nem tartható el, mert előfordulhat, hogy elkezd penészedni. Nah, de ugye ezt úgy sem várjuk meg, mert hamar el fog fogyni :)

Hozzávalók: 2 kenyérke + 7 zsemléhez

Kovászhoz:
  • 120 ml langyos víz
  • Fél teáskanál száraz élesztő
  • 150 g bio tönkölybúza fehér liszt
Ciabattához:
  • 5 dl langyos víz
  • 1 csapott teáskanál száraz élesztő
  • kovász, amit min. 8 órával előtte már elkészítettünk
  • 300 g Dia-Wellness CH csökkentett sütőliszt
  • 300 g bio teljes kiörlésű tönkölybúza liszt
  • 2 csapott teáskanál Himalaya só
  • Néhány szem fekete olajbogyó, szárított bazsalikom, oregánó: ezek elhagyhatóak
Elkészítés:

A ciabatta maximális elkészítési ideje 12 óra és 40 perc, de ebből kb. 30-40 perc az, amit effektív munkával kell töltenünk, mert a többi a kelési és sütési idő.

I. lépés a kovász elkészítése:

Oldjuk fel az élesztőt a langyos vízben, adjuk hozzá a lisztet, keverjük el és fedjük le egy tiszta konyharuhával. 
Kovász alapanyagainak összekeverése.
Hagyjuk 8 órán át vagy egy éjszakán át kelni. (Én este készítettem, ezért egész éjszaka pihent). Másnapra sűrű, nyúlós, hólyagos felszínű lett a kovász. 
Kovász 1 éjszaka pihentetés után.
Itt is fontos, hogy ne siettessük a kovászt, mert ez adja a komplex ízét a ciabattának és részben ettől lesz ropogós a kérge.

II. lépés a ciabatta készítése
  1. Az 5 dl langyos vízben oldjuk fel a kovászt. Azaz, a kovászra öntsük rá a vizet vagy fordítva és a kezünk segítségével kicsit mancsikoljuk szét. Nem kell, hogy teljesen feloldódjon csak lazítsuk meg. 
    Kovász fellazítása vízzel.
  2. Adjuk hozzá a lisztet és a sót és ha szeretnénk akkor az olajbogyót és a bazsalikomot, oregánót. Egy sűrű, ragacsos tésztát kapunk. Hagyjuk állni 10-20 percig, hogy a lisztnek legyen ideje felszívni a vizet.
    Kovász és a többi alapanyag összekeverése.
  3. Ezután 15-18 percig a kézi mixer dagasztójának segítségével kezdjük el dagasztani a tésztát, de ne a legmagasabb fokozaton. 3-4 az jó sebesség. Ezután tapasztaljuk, hogy a 7. percnél az edény oldaláról kezd elválni a tészta. Ha esetleg nem, akkor picit gyorsítsunk a fokozaton. Nekem nem ragadt sem az edény falára, sem a dagasztókanalakra a tészta. Ha neked igen, akkor sincs baj, vedd le a kanalakról és folytasd tovább a dagasztást. Ha a tészta egybe állt, szép krémesnek tűnik, akkor kész.
    Ciabatta dagasztás után.
  4. Ezután 2-3 órán keresztül, 23-24 fokos, kellemes szobahőmérsékleten, konyharuhával letakarva hagyjuk pihenni, míg háromszorosára kel a tészta.
    Megkelt ciabatta.
  5. Vegyünk elő egy nyújtódeszkát és sok liszttel lisztezzük be (én a CH csökkentettel liszteztem). Valóban jó vastagon kell. Majd a megkelt ciabatta tésztát kaparjuk ki az edényből a lisztezett nyújtódeszkára és a tészta tetejét is lisztezzük jól be. A tészta nyúlik össze-vissza de ez ne zavarjon. Arra figyeljünk, hogy a tésztában lévő légbuborékokat ne nyomjuk ki nagyon.
    Jól belisztezett nyújtódeszka és ciabatta.



  6. Ezután pizzakéssel vagy egy nagy pengéjű késsel vágjunk olyan darabokat amilyeneket szeretnénk, de tartsuk szem előtt, hogy ezek ha még kelnek és sülnek, akkor nagyobbak lesznek. Én 2 kenyérformát és 7 zsemle nagyságút vágtam.
    Ciabatta tészta felvágása.

    Ciabatta felvágása.
  7. Ezt követően vegyünk elő egy tepsit, amibe sütőpapirt tegyünk. A kivágott ciabattákat tegyük rá és ujjunk végével kicsit nyomkodjuk meg, majd hagyjuk 30-40 percig kelni, míg meglátjuk újra a légbuborékokat.
    Ciabatta sütőpapiron, ujjunkkal picit megnyomkodjuk.
  8. Közben a sütőt melegítsük fel 250 fokra. Az aljába tegyünk egy hőálló tálba vizet. Ez biztosítja a sütéskor a nedvességet.
  9. Ezután fújjunk be még vizet a sütőbe (sima vasaláshoz, vagy virág permetezéséhez használt tiszta, kézi permetezővel) majd betehetjük a megkelt ciabattát.
  10. 250 fokon süssük 10 percig majd 220 fokra vegyük vissza a sütőt és süssük további 15 percig vagy addig amilyen barnára szeretnéd.
    Ciabatta kenyérke.
Ciabatta kenyérkék.
Készítsétek el bátran! :)

Én legközelebb több olajbogyót és szárított oregánót, bazsalikomot teszek bele.

Nagyon jó étvágyat hozzá!

Nagy ölelés :)
Iza.

Nincsenek megjegyzések: