2014. szeptember 18., csütörtök

Miért fontos a reggeli? Egészséges reggeli tippek.


„A reggeli a nap legfontosabb étkezése" biztos hallottuk már, ha mástól nem, akkor a nagyitól és mennyire igazuk van. Ezek az „öregek" tudtak valamit, mondjuk diétásan étkezni azt nem, de érdemes azért rájuk hallgatni bizonyos esetekben.

Sokan mondták már, hogy nincs idejük reggelizni, majd ebédre esznek valamit. Ez még fogyókúra ideje alatt is többet árt, mint amennyit használ. Gondoljunk csak bele, a diétás táplálkozás alapelve, hogy 3-4 óránként minőségi tápanyaghoz kell juttatni szervezetünket. Amikor reggel felkelünk már legalább 8 órája nem ettünk semmit. Szervezetünknek szüksége van a tápanyagokra és a reggeli étkezés meghatározhatja egész napunkat.

Mit ehetünk reggel?
Egészséges reggeli.
Diéta alatt is a reggeli és az ebéd, amikor a legtöbbet ehetünk. A reggeli után végezzük napi teendőinket, tehát folyamatosan „égetjük" a kalóriákat. Szükség van az energiára ezért szénhidrát és fehérjében gazdag ételeket kell fogyasztani. 

Tudományos kísérletek kimutatták, hogy a magas fehérje tartalmú ételek hosszú időre eltelítik a gyomrot és nem vagyunk éhesek sokáig. Tehát még egy ok, hogy miért együnk sok fehérjét. Ha ehhez lassú és közepes felszívódású, magas rost tartalmú szénhidrátokat eszünk, még tovább tart az emésztés és a telítettségérzés. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden reggel együnk meg fél kilogramm marhapörköltet, fél kiló rozscipóval (ahogy az „öregek" tették), a kalóriákat itt is kontrollálni kell. Csak ez az az időpont, amikor szervezetünk a legjobban tudja hasznosítani a tápanyagokat, (meg persze edzés után).

Mi is a helyzet szénhidrátokkal?

A szénhidrát az első számú energiaforrásunk. Szervezetünk képes szénhidrátokat raktározni (zsírrá alakulás nélkül) egy bizonyos mennyiségig, amelyek ki is ürülhetnek ( ha mondjuk 8 órája már nem ettünk semmit nagy az esélye, hogy szénhidrátraktáraink kiürültek). Ezeket a raktárokat érdemes reggel egy kicsit feltölteni, gyümölcsökkel, illetve egyéb közepes felszívódású szénhidrátokkal. Ha szénhidrátraktárainkat túlzott szénhidrátfogyasztással mindíg töltjük, akkor a többlet zsírrá alakul.

A fogyókúra nem egyenlő az éhezéssel. Tápanyagra szüksége van a szervezetnek még diéta alatt is. A minőségi tápanyag bevitel lényege, hogy elsősorban zsírból fogyjunk, ne pedig izomból. Érdemes inkább délelőtt feltölteni a szénhidrátraktárainkat, akár közepes felszívódású ételekkel is, hogy jól kezdődjön a nap és energikusak, lendületesek maradjunk.

Mi az, amit szülőként adhatsz gyerekednek reggel, hogy egész nap energikusnak érezhesse magát? Egy egészséges reggeli! A kutatások kimutatták, hogy az a gyermek, aki reggelizik, jobban tanul az iskolában, kevésbé ideges, lehangolt vagy ingerlékeny. Az Amerikai Dietetikus Egyesület szerint számos előnye van egy jó reggelinek.

Az egészséges reggeli energiával szolgál.

Gyermekek körében végzett kutatások1 pozitív összefüggést találtak a reggelizés és az olyan szellemi működések, mint a figyelem, a memória vagy a problémamegoldás között.
A táplálkozási szakemberek szerint, egy gyermek reggelije legalább egynegyedét vagy egyharmadát kellene kitegye az egész napi energia- és tápszükségletének. Egy egészséges reggeli kell tartalmazzon proteineket, zsírokat, szénhidrátokat és más tápanyagokat, mint például a rostok, vitaminok vas és kalcium. Soknak tűnik ennyi minden egy reggelibe sűrítve? Tulajdonképpen mindezeket összesűríteni egy rövid és gyors reggelibe nem is olyan nehéz, mint ahogy tűnik.

Ötletek reggelire

Póbáld ki ezeket az egészséges reggeliket:

• gyümölcsjoghurt cukormentes gabonapehellyel vagy zabpehellyel: a gyümölcsjoghurtot natur joghurtból és friss vagy fagyasztott gyümölcsökből készítsd turmixban. Banánnal isteni!

• teljes kiőrlésű, cukormentes gabonapehely zsírszegény tejjel/növényi tejjel vagy természetes gyümölcslével. Ha édesebben szeretnéd, inkább Te tegyél bele mézet vagy természetes édesítőszert (Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő stevia és eritriol keveréke), minthogy megvedd a cukrozott boltit.

túró vagy ebből készített krémek (körözött, zöldfűszeres) és zab vagy teljes kiőrlésű keksz/kenyér, természetes gyümölcslével

hajdinakása gyümölcsökkel, klikk ide, ezt nálam is megtalálod.


Tegyük egészségesebbé reggelinket! Ne mossuk össze a tápértéket a kalóriaértékkel!


AMIÉRT EGY ÉTKEZÉSNEK MAGAS A KALÓRIATARTALMA AZ NEM EGYENLŐ AZZAL, HOGY MAGAS A TÁPÉRTÉKE IS!! Magas kalóriaértékű ételek fogyasztása mellett lehet, hogy szervezeted éhezik!

További reggeli tippek, hogy növelni tudd a reggeli tápértékét:

Hagyományos reggeli: cukrozott gabonapehely és tej.

Energikus reggeli: cukormentes, teljes kiőrlésű gabonapehely, zsírszegény tej (tejcukor érzékenyeknek gabonatej) és friss vagy cukrozatlan aszalt gyümölcs (esetlegesen méz édesíteni).

Hagyományos reggeli: tojásrántotta virslivel/párizsival/sonkával, napraforgó olajban sütve.

Energikus reggeli: tojásrántotta helyett tükörtojás (tojásrántottát sokkal több tojásból készítjük általában, így többet is fogyaszt belőle mindenki) kis mennyiségű kókuszolajban vagy házi zsírban sütve, magas hústartalmú zsírszegény sonkával, egy szelet pirított teljes kiőrlésű kenyérrel, idény zöldségekkel, egy pohár narancslével.

Hagyományos reggeli: fehér lisztből készült pirítós margarinnal és kolbásszal.

Energikus reggeli: teljes kiőrlésű, esetlegesen élesztőmentes kenyérből pirítós igazi vajjal vagy krémsajttal megkenve, (jó minőségű , nem zsíros házikolbásszal nincs bajom de jó lenne ritkán fogyasztani.) Helyette vegyél csirke/pulyka mellet, egészben fűszerekkel süsd le és a hűtőben néhány napig eláll. Ezt minden reggel vékonyan szeletelve ráteheted a kenyérre, mint felvágottat. + egy pohár tej ha még gyerek vagy.

Hagyományos reggeli: cukros, fehér lisztből készült péksütemény: kakaós csiga/briós/ízes bukta. Cukorral édesített, alacsony citromtartalmú citromlével ízesített, filteres teával.

Energikus reggeli: Édes péksütemények teljes kiőrlésű, nem kristálycukros változata. Legjobb ha otthon készítjük az ilyeneket de nem mindig van rá idő. Kerüljük a felfújt, fehér lisztből készülteket. Olyat vegyünk, amiben sok a jó minőségű töltelék. Pl. íz helyett házi lekvár vagy igazi dió (nem dejó), mák, túró töltelék. Szálas, nem filteres tea mézzel és igazi citromlével ízesítve. Gyógyteák is nagyon jók, gyerekeknek is (bodza, hársfa, stb.)

Reggelizzetek mindig!

Nagy ölelés :)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: