2014. szeptember 4., csütörtök

Mi az a QUINOA és miért fogyasszuk?



Általában a háztartásokban a burgonyát vagy a rizst szokták köretként tálalni. Előfordul, hogy köles és búza is kerül az asztalra, ugyanakkor vannak olyan lehetőségek is, amelyekkel ugyanolyan könnyű bánni, mint amiket már megszoktunk, mégis teljesebb tápanyagforráshoz juttatjuk szervezetünket.

Anno Cicero is megmondta: „Varietas delectat”, azaz a változatosság gyönyörködtet.

Bíztatni szeretnék Mindenkit, hogy bátran kísérletezzen a különböző gabonafélékkel. Most a quinoáról írok, hogy jobban megismerjétek.

Gluténmentes, minden fontos aminosavat tartalmaz, jól emészthető. Mivel gluténmentes, ezért allergiások számára is fogyasztható, nem is beszélve a fogyókúrázók széles tömegéről, akik alacsony kalóriatartalma miatt fogják kedvelni.

Quinoa Inka nyelven azt jelenti: "anya gabona".
Quinoa termesztése.
 A Disznóparéjfélék családjába tartozó Libatopformák alcsaládba tartozik, ugyanabba a botanikai családba, mint a cukorrépa, cékla, és a spenót. Elgondolkozhatunk azon, hogy akkor talán nem is gabona?

A quinoa a köleshez hasonló szemes termény, amely az egyik legtöbb ásványi anyagot tartalmazó, legtáplálóbb „gabona” 

Dél-Amerika kultúrnövénye, a spanyol hódítás előtt a kukorica, burgonya és a bab mellett alapvető élelmiszer volt. Termesztése Kr. e. 5000 évre nyúlik vissza. A legrégebbi termesztett formáját Peruban találták. További quinoa ültetvényeket Argentínában, Bolíviában és Chilében találtak. Az indiánok a magon kívül, a leveleit zöldségként fogyasztották, növényi szárát állati eledelként hasznosították.

A növekvő gazdasági nehézségek idején a 70-es években, Bolíviában és Peruban a quinoa és az amaránt ismét fontos szerepet játszott, mint hazai termesztésű növény. Lágyszárú, egynyári növény, mely 2 m magasságig is nőhet, levelei és megjelenése a fehér és piros libatopfélékhez hasonlít.

Nagyon sok fontos vitamint és nyomelemet tartalmaz, különösen káliumot, magnéziumot, kalciumot, vasat, ezenkívül B vitaminokat, C vitamint, karotint. Fehérje-tartalma magas, 15,2 % (rizs 7,4 %, búza 11,7 %) és az összetétele is előnyös. Gazdag lysinben, e fehérjét a szervezet önállóan nem tudja előállítani. 

Több féle quinoa.
Teljes értékű fehérjét tartalmaz.

Már 1955-ben szupersztárnak nevezték a növényt a "A quinoa és cañihua, tápanyagtartalma, fehérje minősége - étkezési magok az Andok-hegységben" című bestsellerben. Ebben egészen odáig mentek, hogy azt írták: "Bár egyetlen élelmiszer sem tartalmazza önmaga a létfenntartáshoz szükséges összes tápanyagot, a quinoa olyan közel jár hozzá, mint semmilyen más növény vagy állat."

Ez az oka, hogy a quinoa teljes értékű fehérjeforrás, azaz tartalmazza azt 9 aminosavat, melyet a szervezet nem tud előállítani, ezért élelmiszerekből kell bevinni azt.

A kalóriatartalma 100 grammban 120, szénhidrát 21 gramm, rost 3 gramm, fehérje pedig 4 gramm benne.

Nem minden quinoa egyforma.
 Több mint 120 fajta létezik belőle, legalábbis a Gabonatanács közlése szerint. A legismertebb a fehér, a vörös és a fekete verzió. A fehér verzió a legismertebb, a vöröset inkább köretként fogyasztják, a fekete verzió pedig édesebb egy kicsit. A mag mellett létezik liszt és pehely is belőle. Ha van otthon egy malmunk akkor elég csak a magot megvenni.

Öblítés nélkül nem jó
Akárcsak a rizst, ezt is le kell öblíteni főzés előtt, mert keserű lehet. Bár a legtöbb terméket már megmosták a csomagolás előtt, biztos, ami biztos, érdemes jól átöblíteni. Mivel elég kicsik a magok, ezért akár pelenkával is ki lehet bélelni a szitát, mert különben átbújnak a lukakon a pici szemek.

Hogyan főzzük?
Mosás után kétszeres mennyiségű vízben kell megfőzni, kb. 15-20 perc után, mire az összes folyadékot elfőtte lesz jó. Ha kissé megpirítjuk főzés előtt, enyhén diós íze lesz. Reggelire fogyasztható tejjel, vagy gabonatejjel - kásaként, egyébként pedig minden olyan ételhez, amihez rizst használnánk. Én egy picit több, mint kétszeres vízbe szoktam tenni, utána leszűröm. Így jól különállnak a szemek. Arra azért vigyázzunk, hogy ne főzzük túl. Akár kelkáposzta fasirtot is csinálhatsz a főtt quinoából.

Főtt quinoa.
A quinoát lehet puffasztott formában is kapni, amelyet müzlihez vagy akár lisztfinomra őrölve

liszt és cukormentes túrófánk készítéséhez is felhasználhatunk, amit még keleszteni sem kell.



1.Quinoa tápértékének összehasonlítása (% száraz tömeg) különböző gabonákhoz.
 
Termés
Száraz tömeg %
Víz
Nyersfehérje
Zsír
Szénhidrát
Rost
Összes ásványi
anyag tartalom
Quinoa
12.6
13.8
5.0
59,7
4.1
3.4
Árpa
9.0
14.7
1.1
67.8
2.0
5.5
Hajdina
10.7
18.5
4.9
43.5
18.2
4.2
Kukorica
13.5
8.7
3.9
70.9
1.7
1.2
Köles
11.0
11.9
4.0
68.6
2.0
2.0
Zab
13.5
11.1
4.6
57.6
0,3
2.9
Rizs
11.0
7.3
0,4
80.4
0,4
0.5
Rozs
13.5
11.5
1.2
69.6
2.6
1.5
Búza
10.9
13.0
1.6
70.0
2.7
1.8
 
2. Quinoa fehérje, esszenciális aminosav tartalma összehasonlítva a búza, szója, sovány tejhez képest, és a FAO referencia mintái (1973).
 
Aminosav
Aminosav-tartalom (g / 100 g fehérje)
Quinoa
Búza
Szója
Lefölözött tej
FAO

%
Izoleucin
4.0
3.8
4.7
5.6
4.0
Leucin
6.8
6.6
7.0
9.8
7.0
Lizin
5.1
2.5
6.3
8.2
5.5
Fenilalanin
4.6
4,5
4.6
4.8
-
Tirozin
3.8
3.0
3.6
5.0
-
Cisztin
2.4
2.2
1.4
0.9
-
Metionin
2.2
1.7
1.4
2.6
-
Treonin
3.7
2.9
3.9
4.6
4.0
Triptofán
1.2
1.3
1.2
1.3
1.0
Valin
4.8
4.7
4.9
6.9
5.0







FAO: Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete.

3. Quinoa ásványi anyag tartalma az árpa, kukorica és a búzához képest. 15 fajta quinoa átlagos ásványi anyag tartalmát tekintve.
 
Termés
Ca
P
Mg
K
Na
Fe
Cu
Mn
Zn

%
PPM
Quinoa
0.19
0.47
0.26
0.87
115
205
67.
128
50
Árpa
0,08
0.42
0,12
0.56
200
50
8
16
15
Kukorica
0,07
0.36
0,14
0.39
900
21
-
-
-
Búza
0.05
0.36
0,16
0.52
900
50
7

14.



Remélem sok hasznos dolgot tudtam Nektek átadni! :)

Nagy ölelés :)
Iza.

Nincsenek megjegyzések: