2014. augusztus 17., vasárnap

Mit tud a mák?



A mákszemben 40-50% olaj van, amely háromszor annyi E-vitamint tartalmaz, mint az olívaolaj. 
Mák.
 A vitaminok közül értékes B1-, B6-, B2-, niacinforrás. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz.

A mákmagok elsősorban jelentős béltisztító hatásuk miatt foglalhatják el méltó helyüket az egészséges táplálkozásban. A kis fekete magok szinte emésztetlenül hagyják el az emésztőrendszert, fellazítják a béltartalmat és letisztítják a bélcsatornák falait. 

A mák jótékony élettani hatása, hogy lassítja az öregedési folyamatokat, csökkenti a magas vérnyomást, megelőzi az embóliát, a trombózist. Fokozza a szervezet védekező működését, növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, nyugtató, altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője.  

Minden héten enni kellene, főleg a Nőknek mákot, vagy mákolajat fogyasztani ahhoz, hogy az időskori csontritkulást megelőzzük.
 
100 g mák tartalmaz: 
Kalória: 526
Zsír: 38 g
Szénhidrát: 24 g
Fehérje: 20, 5 g


Mennyi idő kell 526 kcal elégetéséhez?
Testtömeg 60 kg esetén:

  • Kocogás 66 perc
  • Úszás 69 perc
  • Biciklizés 75 perc
  • Aerobik 81 perc
  • Testépítés 88 perc
  • Torna 131 perc
  • Séta 159 perc


Mák glikémiás indexe:

Az élelmiszer glikémiás indexe 35. Ez az érték a 0-55 közötti tartományba esik, ami alacsony glikémiás indexnek felel meg, így a fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel.

A glikémiás index fontos jellemzője az élelmiszereknek, ahogy a kalóriatartalmuk és tápanyagmegoszlásuk is.


Forrás:



Nagy ölelés :)

Iza.

Nincsenek megjegyzések: