2014. augusztus 16., szombat

Avokádó tápértéke és hatása szervezetünkre.



Több receptemben használom az avokádót, előfordul, hogy az élő, nyers zöld italokba, turmixokba is teszek :)

Hogy miért is jó szervezetünknek az avokádó, azt most elolvashatjátok :)
Avokádó
Tápértéke:
Az egyik legértékesebb természetes zsiradékunk. Ami figyelemre méltó, hogy sok benne a kálium, valamint ideális a kalcium és magnézium megoszlása. Sok benne az A vitamin, és a B vitaminok.

Gyógyhatása:
Több mint tíz féle vitamint és vagy húsz féle ásványt tartalmaz, köztük az említett A vitamin elővitaminját, a karotint tartalmazza. Van benne továbbá C vitamin, E és D vitamin. Jelentős mennyiségű kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, niancin, stb. A nagymennyiségű kalóriáját az olajtartalmának köszönheti, ami azonban rendkívül jótékony hatású, különösen az arthritisz betegséggel szemben.
A gyümölcs tömegének 20-25 százaléka zsír, amelynek több mint fele egyszeresen telítetlen zsír. Egy félbevágott közepes méretű avokádó gazdagabb káliumban, mint egy egész banán, a benne található nátrium szintje pedig alacsonyabb. Mindezzel szemben egy csökkentett zsírtartalmú margarinnak például 55 százalék a zsírtartalma, és ugyanez igaz a nevükben alacsony sótartalmú változatokra is.

Bőrápoló szer:
Az avokadó magas olajtartalmánál fogva, és lanolin tartalma következtében nemcsak belső fogyasztásra hatásos, de külsőleg is, mert könnyen felszívódik a bőrben. Mivel sok benne a vitamin, és az ásványi só, érzékeny típusú bőrre jó. A leghatékonyabb az ibolyán túli sugarakkal szemben, ezért napolajak alkotó része is, házilag is használhatjuk megelőzésként és gyógyításként egyaránt. Az időjárás viszontagságai következtében a kiszáradt bőrt a test faggyúmirigyei nem képesek ellátni, különösen, ha a test nem jut elegendő zsiradékhoz. A természetes zöldség-zsiradék nagyon jó hatással van a kiszáradt bőrre.

Arthritisz:
Az arthritisz fájdalmas csukló és izombetegségre az avokadó magas olajtartalmánál fogva hat. Állítólag az inkák egyik mindennapi táplálékáról van szó, aminek a fogyasztása következtében, ismeretlen betegségnek számított az arthritisz. Az olaj szinte megkeni a csuklókat és az izmokat, hogy nem fejlődik ki ez a civilizációs betegség.

Csökkenti a koleszterint:
Az avokadó fogyasztása csökkenti a vérben a koleszterin szintet, valamint emeli a HDL, a jó koleszterin szintjét. Ha ugyanis drasztikusan végezzük a koleszterin szint csökkentését szervezetünkben, megtörténhet, hogy az LDL-lel együtt a HDL szint is csökken, ami a szív rendellenes működéséhez vezethet. Az avokadó fogyasztása csak az LDL csökkenését segíti elő.

Soványság, táplálkozási rendellenesség:
Az avokadót zöld vajnak is hívják, magas olajtartalma miatt. Ajánlott azoknak akik alultápláltak valami okból. A természetes növényi zsírok felszívódása sokkal egyszerűbb az emberi szervezet számára, mint az állati zsírok. A szervezetnek inkább jót tesz, mint rongálná. Az elhízás éppoly betegség, mint az alultápláltság. Az elhízást nemcsak a rossz táplálkozási szokások okozzák, hanem a túlzott mennyiség fogyasztása is, amit a közönséges zsírfelvétel okoz. Ha ugyanis a szervezet nem jut elegendő esszenciális zsírhoz, hanem helyette telített vagy telítetlen olajat, vagy állati eredetű zsírt fogyasztunk, állandó hiányérzetük támad, mint amikor nem jut elegendő vitaminhoz, vagy ásványhoz a szervezet. A közönséges zsírok fogyasztása következtében háromszorosra is nőhet az étvágy, mégsem elégedett a szervezet. Ha elkezdjük az avokadót fogyasztani, csökken az igény a nagy adagú táplálék fogyasztására, és ezáltal normalizálódhat a test súlya.

Elkészítési mód:
Az avokadót csak nyersen ajánlatos fogyasztani. Pirítós kenyérre kenve kikaparhatjuk a bőréből és kevés apróra vágott fokhagymával ízesíthetjük. Az avokadólét más zöldséggel együtt fogyasztjuk, de szintén kevés fokhagymával ízesítjük. Paradicsomlével lemezvágóba teszünk egy fél vagy egy egész avokadót, miután nagyon vékonyan meghámoztuk és kimagoztuk. Naponta nem ajánlatos egynél több avokadót fogyasztani.
Sokan azt hiszik, hogy az avokádó zsíros, ezért egyáltalán nem egészséges. A termés telítetlen zsírokat tartalmaz, ami pozitív hatással van a vér koleszterin-szintjére.


Forrás:


Nincsenek megjegyzések: